Annelerin Kafasına Takılan Sorular ve Cevapları

Burada gebelikte anne adaylarının merak ettiği soruları ve o soruların cevaplarını paylaşmıştım. Sorular geldikçe güncelleme yapacağım… Bu makalemde ise artık gebeliği sonlanan, anne olan kişilerin kafasına takılan, cevaplarını merak ettikleri soru ve cevapları paylaşacağım. Sizinde cevabını merak ettiğiniz sorular varsa yorum kısmına yazabilirsiniz.

Annelerin Kafasına Takılan Sorular ve Cevapları

anne adaylarının merak ettiği sorular

Soru 1: “Süt korur.” derler. Emzirirken hamile kalınır mı?

Cevap: Doğumdan sonra yeni annenin adet düzeni değişebilir. Kimisi doğumdan yakın zaman sonra adet görmeye başlarken, kimisi de 6-7 ay hatta bir yıl sonra bile görebilir. Bu dönemde anne bebeğini emziriyor olsa bile doğum kontrolü gereklidir. Halk arasında emzirmenin anneyi yeniden hamile kalmaya karşı koruduğu söylense de bu kişiden kişiye göre değişir ama genel olarak emzirmek anneyi gebelikten korumaz. Korunma yöntemlerinden hapı seçecekseniz, doğum doktorunuz ve varsa bebeğinizi doktoruna emzirdiğinizi ve doğum kontrol hapı kullanıp kullanamayacağınızı sorun.

Soru 2: Stres, yorgunluk, uykusuzluk sütümü azaltır mı?

Cevap: Vücudun süt üretmesi annenin duygusal ve bedensel durumu ile yakından ilgilidir. Yorgun ve uykusuz olduğunuzda, sinirli ve stresli olduğunuzda ilginç bir şekilde de sütünüz kesilebilir. Böyle anlarda yavrunuzu alıp, sessiz, sakin bir odaya geçip memenizde yatan meleğinize odaklanıp, güzel şeyler düşünmeye başlarsanız süt üretiminiz tekrar başlar.

Soru 3: Bebeğim beni emmiyor, sütüm var ancak meme ucum olmadığı için bebeğim istemiyor. Bu nedenle bebeğime mama vermek zorundayım. Piyasada ise pek çok mama var, hangisini tercih etmeliyim?

Cevap: Bu konuda size yardımcı olabilecek ilk kişi doktorunuzdur. Bebeğiniz için hangi mamanın daha uygun olacağı hakkında ondan yardım alabilirsiniz. Ancak inek ve keçi sütünden yapılan ve demir içeriği açısından zengin olan mamalar anne sütüne en yakın mamalardır. Bunlar tercih edilebilir.  Ama bazen sütten yapılan bu mamalar bebeklerde sindirim güçlüğüne neden olmakta. Böyle durumlarda da yine doktora başvurmak gerekir. Bu kez doktorunuz ana maddesi süt olmayan başka mamalar önerecektir.

Bebek mamaları ile ilgili makalemi buradan okuyabilirsiniz.

Soru 4: Bebeğime ne zaman inek sütü içirmeye başlayabilirim?

Cevap: İnek sütünün yapısı anne sütünün yapısından oldukça farklıdır. Demir içeriği bakımından zayıf ve sindirimi zor olduğu için bebeklere ilk aylarda inek sütü verilmez. Ancak bebek 12. ayını doldurup, normal yeme düzenine yavaş yavaş geçtiği zamanlarda inek sütü de verilebilir.

Soru 5: Bebeğim onun için hazırladığım yemekleri beğenmediği zaman karnını doyurmak için zorla yedirmem doğru mu?

Cevap: Hayır. Bebeğiniz vermeye çalıştığınız yiyeceği almak istemiyorsa zorlamayın. Beğenmediği yiyecekleri başka bir yiyecek ile karıştırarak ya da farklı sunum şekilleri ile hazırlayarak ona yedirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, et ve kıyma yemeyen bir bebeğin çorbasına kıyma katıp, blendardan geçirerek kıyma tamamen ezilebilir!

Soru 6: Bebeğim diş çıkarıyor, çok ağlıyor. Ne yapmalıyım?

Cevap: Bebeklerin diş çıkarma dönemleri gerçekten hem bebek açısından hemde ebeveyn açısından oldukça zor bir dönem. Genelde 6. aydan itibaren harekete geçen dişler bebeklere bazen zor zamanlar yaşatabiliyor. Hele ki iki yaşına doğru çıkmaya başlayana azı dişler bebeklerde ciddi ağrı, ateş ve ishale neden olabiliyor. Bebeğinizin bu sıkıntılı zamanlarını kolay atlatabilmesi için ona yardımcı olmalısınız. Aşağıdaki maddeler işinize yarayabilir;

  • Ellerinizi yıkadıktan sonra parmağınızı damaklarında gezdirerek kaşınıtısını hafifletebilirsiniz.
  • Havuç, salatalık, elma gibi buz dolabından çıkarılmış sert meyve ve sebzeleri soyup eline verdiğiniz anda ağzına götürecektir. Meyve ve sebzelerin soğukluğu onu biraz rahatlatabilir.
  • Doktorunuza danışarak ilaç ya da diş jeli kullanmanız gerekebilir. Ancak belli dozlar haricinde kullandığınızda bu ilaç ve jellerin bebeğinize zarar verebileceği ihtimalini unutmayın!
  • Eczanelerden alabileceğiniz diş kaşıma halkalarını buz dolabında soğutup verebilirsiniz.

Soru 7: 14 aylık bebeğim var ve emziriyorum. Onu yatağıma alıp onunla birlikte uyumam doğru mu?

Cevap: Özellikle emziren anneler genelde bebeklerini gece yanlarına alırlar. Bu hem her uyandığında emzirmeye giden annenin uykusunun bölünmesini engeller hemde bebeğin beslenmesini kolaylaştırır. Siz ve eşiniz, ilaç ve alkol almadıysanız ya da aşırı yorgun değilseniz bebeğinizle birlikte aynı yatakta uyumak sıkıntı oluşturmaz. Ancak bebeğinizin güvenliği açısından yatağın korunaklı olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü bebeğiniz gece uykuda düşebilir. Ayrıca anne ile bebeğin birlikte yatması ikisi arasındaki bağı da kuvvetlendirir.

Ne var ki, bebeğiniz büyüdükçe bu konu hakkında kurallar koymanız gerekir. Gerekirse uyku eğitimleri sayesinde bebeğinizin kendi yatağında yatması için azami gayret göstermelisiniz. Yoksa büyüdükçe bebeğinizi yanınızdan ayırmanız bir kabusa dönüşebilir.

Soru 8: Yeni doğan bebekler bazen uykuda kusabiliyorlar. Böyle bir durum ile karşı karşıya gelmemek için Güvenli uyku yastığı almak istiyorum. Sizce işe yarar mı?

Güvenli Yatış Yastığı

Güvenli Yatış Yastığı

Cevap: Bebeğimiz yeni doğduğunda bizde almıştık ancak ya bir ya da iki kez kullandım. Bence kullanışlı değil. Ancak kullanıp memnun kalanlar olmuştur. Özellikle forumlarda bu konu hakkında fikirlerini paylaşan insanlarda genelde memnun kalmamışlar.

Soru 9: Bebeğim yeni doğdu ve ben tecrübesiz bir anneyim. Bebeğimin başında hoş görünmeyen kabuklar var. Bunlardan nasıl kurtulabiliriz?

Cevap: O kabuklanmalar konak denilen zararsız kepeklenme biçimidir. Bunlardan kurtulmak için bebeğinizin başındaki konaklı bölgeye zeytin yağı ya da bebek yağı sürüp 45 dakika – 1 saat kadar bekledikten sonra bebeğinizin saçlarını hafif hafif tarayarak kabukları temizleyebilirsiniz. Eğer konak bu yöntemle geçmeyecek kadar kötü ise daha fazla vakit harcamadan doktorunuza başvurun.

Soru 10: Bebeğimin ilk önce hangi dişleri çıkar?

çıkma sırasına göre bebek dişleri

Bebeklerin dişlerinin çıkma sırası – soru 10

Cevap: Buna net bir şekilde cevap veremesem de genelde bebeklerin ilk dişleri alt-ön iki dişidir. Bunlar peş peşe çıkar. Daha sonra üst-ön iki dişi çıkar.

 

Soru ve cevaplar devam edecek…

 

Abone Olun

Makalelerimizi beğendiniz mi? Yeni makalelerimiz posta kutunuza gelsin. İlk siz haberdar olun.

Yorumlar

  1. Yasemin 28 Kasım 2016
  2. Yeni Anne 28 Kasım 2016

Bir Cevap Yazın

Yenianneyim'e Ücretsiz
Abone Olun

Makalemizi beğendiniz mi? Yeni yayınlanan makalelerimiz posta kutunuza gelsin. İlk siz haberdar olun.